La carta de la Carme Bonastre

Em dic Carme Bonastre. Tinc 68 anys. Als dos anys vaig contreure el virus de la poliomielitis, que va afectar tot el cos. A poc a poc vaig anar recuperant la funcionalitat, sent les extremitats inferiors les més afectades, especialment, la cama esquerra.

El meu caminar era donar-me impuls amb la cama dreta i el tronc, i la cama esquerra s’anava arrossegant, com podia, per seguir la marxa de la dreta. 

Quan portava caminant-coixejant- així, quasi 60 anys, un dia em van citar per fer una prova d’una ortesi anomenada Free-walk, de la casa Ottobock, representada per l'ortopèdia Grau Soler de Barcelona.

Era l'any 2008. Em van col·locar l’ortesi, la van ajustar amb uns ancoratges i em van ajudar a baixar de la llitera i a posar-me dempeus. La sensació del meu cervell al “notar” una cama enfortida, segura, que em permetia fer uns passos, articulant turmell i genoll alhora, no la podré oblidar mai. Em vaig emocionar llavors i cada vegada que ho recordo. Per primera vegada tenia dues cames, que em van semblar dues columnes!

A partir d’aquell momemt va venir l’aprenentatge per canviar la meva marxa i aprendre a articular turmell (taló-punta) i genoll compassadament. Va ser dur, em vaig enfadar amb el Free-walk, que m'obligava a sortir del meu caminar de sempre, del “confort”, per aprendre una nova manera de caminar. Alguns dels meus amics “polios” em van dir que no ho aconseguiria, desprès de 58 anys caminant a la meva manera.

D’altra banda, l’ortesi era implacable i cada passa sense articular taló-punta-genoll, representava el bloqueig de l’aparell. La meva relació dia a dia, millor dit, pas a pas, amb el Free-walk no anava gens bé. Era una re-educació de la marxa, que m'obligava a tota una nova re-educació postural de tot el meu cos. Això era molt més complex que col·locar una ortesi en una extremitat!

Va ser la meva mare, que de petita, i durant molts anys, em va fer massatges i rehabilitació a les cames, qui em va dir que no em desanimés, que el Free-walk em permetia tenir una marxa més estable, segura, que era el suport que necessitava per caminar millor, sense forçar tant el cos. I m'hi vaig implicar en positiu, amb voluntat i tenacitat.

Han passat els anys i ara ja porto el Free-walk nº4. Voldria agrair a la casa Ottobock aquesta ortesi que m'ha ajudat tant i als tècnics de l'ortopèdia Grau Soler que personalitzen l'aparell fins a optimitzar-lo.

A la Naida i especialment a l'Enric, que amb la seva professionalitat, paciència i enginy, m'ha atès sempre que ho he necessitat. I a la Bea, sensible i atenta a les necessitats de cada persona.

Tots ells, uns grans professionals.